Σιλδεναφίλη

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου η Reaction αποφάσισε να την αφιερώσει στη σιλδεναφίλη, ή αλλιώς γνωστή με το όνομα Βιάγκρα.

Το 1992 μια φαρμακευτική εταιρία έψαχνε θεραπεία για τη στηθάγχη (σύμπτωμα της στεφανιαίας καρδιακής νόσου) και έτσι ξεκίνησε κλινικές δοκιμές για το μόριο κιτρική σιλδεναφίλη . Δυστυχώς ,οι δοκιμές δεν είχαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαν οι ερευνητές αλλά πολλοί από τους εθελοντές ανέφεραν μια … απρόσμενη παρενέργεια του φαρμάκου. Έτσι, η σιλδεναφίλη άρχισε να αποτελεί μία από τις θεραπείες για τη δυσλειτουργία στύσης.

Η σιλδεναφίλη (sildenafil) αποτελεί έναν ισχυρό και εκλεκτικό αναστολέα της φωσφωδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αποικοδόμηση της cGMP. Αυτό το ένζυμο υπάρχει στα ενδοσηραγγώδη τοιχώματα του πέους και στο πνευμονικό αγγειακό σύστημα. Επομένως, η σιλδεναφίλη αυξάνει τη cGMP εντός των κυττάρων του λείου μυ των αγγείων με αποτέλεσμα τη χάλαση. Σε ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοδιαστολή της πνευμονικής αγγειακής κοίτης και σε αγγειοδιαστολή στη συστηματική κυκλοφορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *