Γιατί η οδοντόκρεμα χαλάει τη γεύση του χυμού πορτοκάλι;

Είσαι λάτρης του χυμού από πορτοκάλι ?? Τότε το σημερινό θέμα θα σε αγγίξει περισσότερο από κάθε αναγνώστη!

Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε ένα μεγάλο ερώτημα! Γιατί ο χυμός πορτοκάλι έχει πικρή γεύση μετά από το βούρτσισμα των δοντιών?
Η απάντηση είναι αρκετά απλή. Ας ξεκινήσουμε από λίγο πιο βασικές γνώσεις. Η ανθρώπινη γλώσσα έχει ειδικούς γευστικούς κάλυκες για την αναγνώριση της γλυκιάς, αλμυρής,πικρής, ξινής και umami γεύσης. Περνώντας στην οδοντόκρεμα εντοπίζουμε και τον κύριο ένοχο. Το sodium laurel sulfate ή απλώς SLS υπάρχει σε όλες τις οδοντόκρεμες αλλά και σε πολλά ακόμα προϊόντα υγιεινής και προκαλεί αφρισμό.

Τι κάνει όμως αυτή η ένωση στους γευστικούς κάλυκες? Αρχικά, καταστέλλει την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τις γλυκές γεύσεις. Δεν σταματάει όμως εκεί ,το SLS καταστρέφει τα φωσφολιπίδια και τις λιπαρές ενώσεις που μειώνουν την αίσθηση του πικρού. Έτσι έχουμε τον χυμό πορτοκαλιού, ένα μίγμα που περιέχει και γλυκιές αλλά και πικρές ενώσεις και μια γλώσσα που έχει κατά πολύ αυξημένη ευαισθησία στις πικρές γεύσεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *